Træning og motion – fodpleje

 

 

Løb og motion kan give hård hud på fødderne + råd til løsning

Hvis du løber meget, f.eks marathon, halv marathon, OCR, terrænløb eller bare almindeligt motionsløb, vil du sikkert opleve, at du får problemer med hård hud på fødderne. Og i nogle tilfælde får du endda problemer med ligtorne, som kan gøre mega ondt.

Det er desværre en helt almindelig bivirkning, ved at være meget aktiv med f.eks løb, fordi fødderne udsættes for meget pres i lange perioder og endda ofte.

Det er med andre ord kroppens signal om, at der er noget galt, og du bør overveje, at gøre noget anderledes, fordi dine fødder ikke har det så godt under de nuværende forhold.

 

Sådan opstår hård hud under fødderne

Hård hud er træls, og rigtig mange føler at det er generende, fordi det enten gør ondt, eller fordi det ikke er behageligt at have under fødderne.

Men helt lav praktisk, så er hård hud kroppens måde at fortælle dig på, at du går og træder forkert. Når fødderne og trædepuderne udsættes for forkert pres eller ekstra belastning, over en længere periode, så dannes den hårde hud, som dermed beskytter fødderne.

For hård hud er hårdt, og dermed udsættes fødderne ikke for samme belastninger, som de gjorde tidligere.

Jo længere tid du lader det stå til, jo mere hård og beskadiget bliver huden, og der er større risiko for, at der opstår ligtorne, som gør endnu mere ondt.

Det er derfor en god ide, at du tager det hele i opløbet, før huden bliver alt for hård, og det bliver et reelt problem for dig.

 

Sådan behandler du hård hud

Der er mange ting du kan gøre, hvis du har tendens til hård hud, eller hvis du generelt gerne vil undgå, at den opstår. Eller det er måske ikke altid muligt, hvis du løber og træner meget, men du kan i hvert fald reducere den markant.

Hvis du ikke løber eller motionerer, men stadigvæk har problemer med hård hud under fødderne, så læs denne artikel omkring problemet. Der er mange gode råd og tips til, hvordan du kan undgå og behandle den hårde hud, således det ikke gør så ondt.

 

 

#1 – Gode løbesko

Når du løber meget, er en af de store syndere til hård hud dårlige løbesko. Det er derfor vigtigt, at du investerer i et par gode sko, som passer til din fod og din løbemåde. Ellers går det galt.

Det er svært at sige, hvilke sko du skal vælge, det afhænger i høj grad af din fods opbygning, samt din løbemåde. Men her kan butikker med den rette vejledning hjælpe dig. F.eks med at teste forskellige sko på et løbebånd.

Fakta er bare, at det rette fodtøj forebygger i høj grad, at den hårde hud opstår, eller i hvert fald at den mindskes markant.

 

#2 – Indlæg i dine løbesko

I forlængelse af punkt 1, kunne et blødt eller hårdt indlæg i dine sko også være en løsning. Den støtter foden, og dermed sikre, at du ikke belaster foden mere end højest nødvendigt.

Det forebygger også problemer med smerter i benene, fødderne og ryggen.

Det rigtige fodtøj evt med indlæg, kan spare dig for en masse problemer og smerter, og hvem vil ikke gerne det?

 

#3 – Olie eller fodcreme

En god fodcreme eller en vegetabilsk olie, så som argan olie er gode måder, at plejer dine fusser på, især hvis du har problemer med hård hud.

Både fodcreme og olie har de egenskaber, at de går ind og renser og plejer huden, hvilket har den effekt, at huden bliver mere naturlig og normal. Det skal dog siges, at en gang creme eller olie ikke gør den store forskel, hvis du døjer med huden under fødderne, der skal du dagligt eller flere gange om ugen smører fodsålen.

Ved at pleje huden på under dine fødder, sørger du samtidig for, at huden er elastisk og smidig, hvilket gør den mere modstandsdygtig over for det tryk, som din krop udsætter dine fodsåler for, både når du går og løber.

 

 

#4 – Fodbad

Lad det være sagt med det samme, fodbad er ikke en måde, som kan stå alene, og flere eksperter er begyndt at fraråde det mod hård hud, fordi det ikke løser problemet. Fodbadet blødgør og renser kun huden.

Men flere oplever, at fodbadet gør en forskel for dem, og hjælper dem med deres problemer med fødderne, og derfor er rådet også med her.

Dog skal det være sagt med det samme, at det ikke er et råd, som kan stå alene, du er nødt til at pleje fødderne og måske også give dem massage, hvis fodbadet virkelig skal gøre en forskel i forhold til problemet med hård hud.

 

#5- Massage

Massage kan løse og løsne meget, hvis det gøres jævnligt, og du har sat dig lidt ind i, hvilke punkter du skal ramme og trykke på. Det er uanset, om du døjer med stiv nakke, ømme skuldre eller ryg, stive ben eller hård hud under dine fødder eller på dine hænder.

Ved at massere dine fodsåler, hvor du har hård hud, får du trykket på huden, og dermed sat gang i cirkulationen under den hårde hud. Samtidig gør massagen, at huden løsner op, og den kan blive mindre hård og problemfyldt. Der er dog ingen garanti.

Derfor er massage også en god ting i kombination med nogle af de andre råd, da de supplerer hinanden super godt.

 

 

Som du kan læse dig til, er der flere måder, hvorpå du kan bearbejde den hårde hud, som er opstået i forbindelse med dit løb. Nogle råd er mere virksomme end andre, men det er råd, som er værd at tage med i overvejelserne.

Der findes en lang række andre råd og tips i linket længere oppe i artiklen, hvis du ønsker flere muligheder.