Vintertræning

 

 

Det er koldt og mørkt og træningen er for mange ikke helt så sjov, som resten af året. De færreste har mulighed for at rejse til varmere himmelstrøg gennem vinteren for at træne, så vi er nød til at bide i det sure æble og træne i kulde og blæst.

 

Vinteren giver dig heldigvis mulighed for at mængdetræne og komme af med små skavanker.

 

Vi giver herunder råd til hvordan du bedst kommer gennem vinteren.

 

Målsætning:

Sæt dig selv et mål for hvordan din form skal være gennem vinteren. Man kan med fordel tilmelde sig nogle kortere løb, men som giver en løbende besked om hvor ens nuværende form er. Nogle motionsløb forløber sig i flere afdelinger over vinteren, hvilket er en rigtig god måde, at måle sin form.

Find og tilmeld dig også gerne til et løb, som du kunne tænke dig at præstere godt i. Det kan være det skal være ny pr. på en halvmaraton eller at gennemføre en maraton. Det kommende løb, vil hjælpe dig med ekstra motivation på de dage, hvor det er rigtig svært at komme af sted.

 

Vælg den rette træning:

Når det er koldt bliver muskler og sener udsat for en anden belastning, end om sommeren. Derfor er et en god ide ikke at presse kroppen for hårdt om vinteren. Løb gerne længere roligere ture og indsæt så lidt interval eller fartleg for lige at sparke lidt til kroppen engang imellem. Vintersæsonen er perfekt til at få kroppen lidt ned i gear og blive skadefri. Det er også i vinteren vi giver os selv et mentalt overskud ved at skrue ned for træningen. I hele sommersæsonen har vi skulle præstere, hvilket måske har slidt på viljen og lysten. Især efter de opnåede mål i officielle motionsløb.

Man kan også altid træne løb eller cykling i motionscenteret. Fordelen er, at man ikke har vejrets elementer imod sig. Til gengæld kan det være rigtig kedeligt, at træne lange ture på et løbebånd eller spinningcykel.

Hvis du alligevel er i motionscenteret, kan du med fordel lave øvelser som styrker din krop indenfor den motionsform du dyrker.

 

Løb med andre:

Har du mulighed for at træne med venner og bekendte, så er det klart en fordel. På dage, hvor man ikke orker træningsturen, er man på en eller anden måde forpligtet til at møde op på et givent sted på et givent tidspunkt. Det hjælper også, at man ikke er den eneste som ”lider” under at være ude at motionere, mens alle andre sidder inde i varmen.

 

Tidspunkt og rute:

Planlæg din rute ud fra hvor du ved der bliver ryddet sne/saltet. Det kan ligeledes være en fordel at vælge en rute med gadebelysning. Det kan selvfølgelig være svært, afhængig af hvor man bor i Danmark.
Har man mulighed for det, kan man med fordel løbe i dagslys. Det er også her temperaturen for det meste vil være højest. Det kan også hjælpe på ”vinterdepressionen”, at komme ud og få noget lys i øjnene.

 

Beklædning:

Det er ren kliché, når man siger ”klæd dig på efter vejret”, men det er ikke desto mindre sandt. Klæd dig på i lag og vælg beklædning som er svedtransporterene og kan holde dig tør. En ting er sikkert, man får altid varmen når man først er kommet af sted. Blæser det meget, kan man med fordel vælge at tage en windbreaker på yderst. Det hjælper også med, at holde dig varm, da sveden på din krop ikke på samme måde bliver eksponeret for den kolde vind.

Husk også en lygte/refleksvest eller lign, så andre trafikanter kan se dig i mørket.

 

 

Transportløb:

Få de ugentlige løbeture til at passe med ting du alligevel skal. Har man mulighed for det, kan man med fordel løbe eller cykle til og fra arbejde. Man kan løbe til fitnesscenteret, træne og løbe hjem igen. Det er også en rar fornemmelse, når man har klaret dagens træning, når man er kommet hjem.

 

One Reply to “Vintertræning”

Comments are closed.