[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Feriefedt

 

 

Skrevet af Jens Lund, MSc. Adipocæn

Det er December og foran os ligger en måned i madens tegn. Marcipan og mandler har prydet tilbudsavisernes kulørte forside længe og lur mig, om vi ikke også snart bliver bombarderet med budskaber om, hvordan vi skal forholde os til alle de kalorierige kringler og den fede flæskestegssovs. Ét af budskaberne lyder: ”Du bliver ikke tyk af det, du spiser mellem jul og nytår, men derimod af det du intager mellem nytår og jul”. Det ville være dejligt, hvis dette var sandt. Det er det bare ikke.

Jeg elsker julemad, men jeg er også fedmeforsker og i den her artikel må jeg desværre påtage mig rollen som den videnskabelige udgave af ’Grinchen’. Jeg har dog ikke til formål at ødelægge den store julefest; jeg vil blot gøre opmærksom på, hvad forskning fortæller os om ’feriefedtet’ – altså de kilo der sniger sig på sidebenene, ikke blot i julen, men i de fleste ferieperioder.

Vi ved, at størstedelen af verdens voksne tager 0,5 – 1,0 kg på hvert år i løbet af arbejdslivet og flere store undersøgelser antyder, at det især er i ferierne, at vi tager på. Vores vestlige ferielivsstil ser altså ud til at bidrage væsentligt til det der i fagsprog betegnes som ’creeping obesity’. Fænomenet ses hos både børn og voksne og desværre kommer vi ikke helt af med kiloene i januar – på trods af vores både bevidste og ubevidste forsøg på at få fedtet til at forsvinde. Normalt er det ellers sådan, at vores hjerne med en ufattelig præcision registrerer kroppens kaloriebalance og tilpasser energiforbrug og energiindtag, så de matcher hinanden. Hvorfor nogle kroppe ikke kompenserer fuldstændigt for julens gode mad og alkohol er en gåde som fedmeforskerne forsøger at løse.

Konklusion: Ferierne og julefedtet ser ud til at bidrage væsentligt til den verdensomspændende fedmeepidemi. Budskabet må derfor være, at vi først og fremmest nyder julemaden i fylde drag, men at vi samtidig forstætter med at spise de mængder mad, som vi normalt gør. Hverken klimaet eller kroppen har godt af ædegilder.

God jul!

Om forfatteren
Jens Lund er uddannet Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed samt Bsc i Biokemi og MSc i Humanbiologi. Til daglig arbejder Jens som fedmeforsker på Københavns Universitet og han har i løbet af de sidste 10 år beskæftiget sig med populærvidenskabelig formidling som underviser, foredagsholder og webskribent. På Facebooksiden ’Adipocæn’  formidler Jens den fascinerende fedmebiologi samt videnskaben bag vægttab. Alle har en mening om kropsfedt og overvægt men ofte er de desværre baseret på misforståelser og myter. Aflivningen af disse sker på Adipocæn (link)!

Kilder
[1] Schoeller (2014) The effect of holiday weight gain on body weight. Physiology & Behavior 134: 66 – 69.

[2] Yanovski et al. (2000) A prospective study of the holiday weight gain. The New England Journal of Medicine 342: 861 – 867.

[3] Roberts & Mayer (2000) Holiday weight gain: Fact or fiction? Nutrition Reviews 58: 378 – 379.

[4] Cunningham (2013) What’s the latest on holiday weight gain? Journal of the Academy of Nutrition
and Dietetics 113: 1576.

[5] Cooper & Tokar (2016) A prospective study on vacation weight gain in adults. Physiology & Behavior 156: 43 – 47.

[6] Díaz-Zavala et al. (2017) Effect of the holiday season on weight gain: A narrative review. Journal of Obesity 2085136.

[7] Baranowski et al. (2014) School year versus summer differences in child weight gain: A narrative review. Childhood Obesity 10: 18 – 24.

[8] Franckle et al. (2014) Accelerated weight gain among children during summer versus school year and related racial/ethnic disparities: A systematic review. Preventing Chronic Diseases 11: E101.

[9] Andersson & Rössner (1992) The christmas factor in obesity therapy. International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders 16: 1013 – 1015.

[10] Hull et al. (2006) The effect of thanksgiving holiday on weight gain. Nutrition Journal 5: 29.

[11] Hull et al. (2006) The effect of holiday season on body weight and composition in college students. Nutrition & Metabolism 3: 44.

[12] Payab et al. (2015) The effect of Norouz holiday on anthropometric measures and body composition. Journal of Diabetes and Metabolic Disorders 14: 7.

[13] Helander et al. (2016) Weight gain over the holidays in three countries. The New England Journal of Medicine 375: 1200 – 1202.

[14] Friedman (2003) A war on obesity not the obese. Science 299: 856 – 858.

[15] Clemmensen et al. (2017) Gut-brain cross-talk in metabolic control. Cell 168: 758 – 774.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]