OCR (Obstacle Course Racing) – Forhindringsløb

 

Af Motionskalender.dk

 

Hvad er OCR

OCR (Obstacle Course Racing) eller på dansk, forhindringsløb. Er et løb hvor man gennemfører en bane på et givent antal km, hvor man undervejs passerede flere forhindringer. Forhindringerne kan være alt fra armgang og den irske bænk til vandpassage og kravl under pigtråd.

Man har kun sin krop til rådighed, så hurtighed, styrke, god koordination og vilje er et must, hvis man vil være en af de bedste.

I de senere år er OCR vokset i popularitet og nogen vil vove at påstå, at det er den hurtigst voksende sport i USA pt. I Danmark er der ligeledes kommet flere løb til de senere år.

Nogen af de mest populære løb er ’Nordic Race’, ’Toughest’ og ’Evolution Race’. Fælles for de fleste løb, er at der er plads til alle. Der er både heats for de professionelle, familier, venner og kollegaer.

Der findes også OCR som er ekstreme, hvor man oftest skal ansøge om at deltage. De ekstreme OCR kan variere fra få til mange timer og indeholde alt fra insektspisning til svømning med hænder i håndjern. Et hårdt OCR er f.eks. ’Hell Night’, som foregår i 6 timer i Frederiksværk. I modsætning til andre OCR, ved man ikke hvilke strabadser de 6 timer byder på. Det er den ultimative test af styrke, udholdenhed og vilje.

 

Historien om OCR

De første OCR lignende aktiviteter, mener man stammer fra den 18 ”gamle” olympiade i år 708 før Kristi fødsel. Løbet indeholdt 5 discipliner, løb på stadion, spydkast, diskoskast, længdespring og wrestling. Disse discipliner blev ikke afholdt ud i en og skiller sig derfor markant ud, i forhold til det vi kender OCR for i dag.

Det første moderne afholdt OCR var ’Tough Guy’ i 1987 i England. Sidenhen er der kommet mange nye til verden over.

 

Ninja Warrior

I Danmark tog det for alvor fart da Kanal 5 i 2015, begyndte at vise programmet ’Ninja Warrior’. Deltagere skulle gennemføre forskellige forhindringsbaner. Hurtigste mand/kvinde som gennemførte var videre. Til sidst blev de hurtigste samlet i en finale og hurtigste her, kunne kalde sig Danmarks Ninja Warrior. Programmet var med til at synliggøre sporten for et bredere publikum.

 

Hvad skal der til for at blive en god OCR-atlet

For at blive en god OCR-atlet kræver det, at man er i god fysisk form. De allerbedste OCR-atleter er oftest tidligere løbere, som nu kombinere deres hurtige løb, med en masse forhindringer.

Det er sjældent, at en ”bodybuilder” klarer sig godt i OCR, da han oftest er for tung i øvelser hvor han skal hive sig op, samt generel bevægelseshastighed. En bodybuilder har det også svære ved at komme igennem banen, grundet hans fysiske størrelse. Det handler om at finde den rette balance mellem styrke og hastighed.

Ting man også kan øve sig på, er ens generelle koordinationsevne. Ofte skal man igennem nogle øvelser, hvor man skal bevæge sig hurtigt og ben, arme, hænder og fødder skal arbejde sammen.

 

Fælles OCR

OCR er en fremragende sportsgren til at dyrke fælles motion. Som tidligere nævnt er de fleste arrangører gode til at tilbyde løb, hvor alle kan være med. I modsætning til almindeligt løb, synes flere at det er sjovere når der sker lidt undervejs og distancen nødvendigvis ikke er så lang.

Grundet de mange løb, er flere arrangører begyndt at differentiere sig fra de andre. Et eksempel er Gung HO!, som er et løb, hvor alle forhindringer er pustet op som store hoppeborge.

Flere arrangører tilbyder også hold tilmeldinger, så man som hold kan gennemføre løbet og få en god oplevelse ud af det. Her er det ikke tiden der er vigtig, men det sociale og det at have en sjov dag.

 

Kunne du tænke dig at prøve dig af i et løb i kategorien OCR, så kig på vores løbskalender.