[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sådan bliver din svømmetræning både sjov og effektfuld

 

Daniel Johannesen – Watery.dk

 

Når de fleste tænker træning med målet om at tabe sig, så er det altid enten løb, cykling eller styrketræning der bliver valgt. Desværre kan man have lov at sige. Specielt fordi en sportsgren som svømning og svømmetræning som helhed er noget af det mest effektfulde træning du overhovedet kan lave – og tilmed super sjovt og ikke mindst nem at komme i gang med. Alt dette vil jeg forsøge at forklare dig herunder, også ville det undre mig hvis du ikke derefter allerede vil være på vej mod den lokale svømmehal

 

Men hvad er svømning overhovedet for en sportsgren?

Du har helt sikkert hørt om Pernille Blume eller måske Michael Phelps engang? De er nogle af verdens bedste svømmere og træner svømning op mod 9 gange om ugen.

Pernille Blume svømmer f.eks. 50 meter, altså frem og tilbage nede i svømmehallen, på bare 23 sekunder. Michael Phelps svømmer samme distance på bare 20 sekunder.

Men det er altså svømning når det går rigtig stærkt.

Så hurtig skal du slet ikke svømme.

Tilgengæld skal du sikkert først til at lære det eller i bedste fald bruge det til at tabe dig.

For grundlæggende går svømning egentligt ud på “bare” at svømme frem og tilbage og kigge ned på en sort streg på bunden af poolen. Det er reelt set bare det.

Men fordelen er tilgengæld at du ikke rigtigt behøver noget for at komme i gang. Du skal hverken ud at have en ny, dyr cykel eller et par specielle løbesko. Tilgengæld har du nemlig sikkert allerede både et par svømmebriller samt enten badebukser eller badedragt også er du egentligt good-to-go.

Det er også en af grundene til at der i dag er hele 300.000 danskere tilmeldt i en svømmeklub landet over. Svømning er dermed Danmarks 3. mest populære populære sportsgren lige efter gymnastik og fodbold. Derudover er der så alle de mange motionssvømmere, som bare tager op til svømmeren en gang om ugen for selv at svømme.

 

5 hurtige grunde til at du burde starte til svømning

Måske bliver du så en af disse mange, glade svømmere efter du har læst denne artikel. Ihvertfald har jeg her fundet 5 gode grunde frem til hvorfor du burde starte med at svømme fast, og hvorfor flere hundrede tusind allerede gør det. Forhåbentligt kan det overbevise dig lidt mere

 

1. Koster ikke en krone at komme i gang.

Ihvertfald hvis jeg går ud fra du allerede har noget svømmetøj at bade i samt et par svømmebriller.

For det er vitterligt det du skal bruge for at kunne svømme optimalt.

Du skal hverken ud at investere i et dyrt fitness-abbonement du sikkert ikke får brugt alligevel, eller sikre at du har fået de bedste løbesko. Nej, det er egentligt bare det.

Udover det, så skal du jo bare kunne svømme. Og kan du ikke det endnu, så lærer mange det lynhurtigt. Ihvertfald såfremt du ikke har vandskræk.

På den måde kan du altså komme i gang på næsten ingen penge eller tid. Det er nok den største fordel ved at svømme.

Så kan jo selvfølgleig også spare indgangsprisen til svømmehallen ved at prøve at svømme udendørs i det åbne hav i stedet. Her vil jeg dog anbefale dig at få fat i en god våddragt (https://www.watery.dk/collections/vaddragt-triathlon-svomning), da det ellers kan blive ret koldt. Vælger du denne vej, så overvej også en farverig havtaske. Det vil gøre turen ud i det åbne vand betydeligt mere sikker.

 

Så kan du jo selvfølgelig overveje at købe yderligere svømmeudstyr udover det, når du først kommer rigtigt i gang og føler det er sjovt.

Det kunne f.eks. være et par svømmefødder, som jeg egentligt vil anbefale til alle forholdsvis nye svømmere. Disse kan nemlig hjælpe med at gøre svømningen både nemmere og ikke mindst sjovere. Man kan jo ikke komme undenom at det bliver sjovere, jo hurtigere man svømmer og dermed ikke hele tiden bliver overhalet.

Noget andet udstyr til svømningen du kan overveje er en pullboy, en svømmeplade eller en snorkel.

 

2. Du taber dig som aldrig før-

At tabe dig er jo hovedmålet med at starte med at dyrke sport for de fleste.

Og ligepræcis derfor er svømning god for dig. Specielt hvis du lige nu dyrker løb, cykling eller måske roning?

For gennem adskillige undersøgelser, så er det faktiks bevist at ved svømning forbrænder du flere kalorier end ved netop disse tre sportsgrene.

Helt præcis så forbrænder du 467 kalorier ved 30 minutters svømning. På de samme 30 minutter forbrænder man 419 kalorier ved løb, kun 167 ved cykling og så 219 ved roning.

Altså er svømning som trænigsform den klart mest effektive til at tabe sig.

Og det er vel målet for dig, hvis jeg ikke tager fejl?

 

3. Byg muskler med det samme

Du har måske ikke tænkt over det, men når man svømmer, så er det ligesom at løfte vægte i styrketræningscentret hele tiden. Vandet er nemlig 90% tungere end luften, og hver gang du derfor sparker i vandet eller tager et armtag, så er det ligesom styrketræning. Og når du så gør dette konstant gennem 30 minutter eller 1 time, så sker der altså et eller andet med styrkelsen af musklerne.

Det er jo heller ikke for sjov, at f.eks. Michael Phelps og Pernille Blume ser så makulerede ud. Det er netop på grund af den her effekt, som egentligt bare er en nærmest sidegevinst udover selve fedt-forbrændingen.

 

4. Du kan vitterligt ikke gøre noget forkert.

Som jeg forklarede tidligere, så er det helt umuligt at gøre noget forkert når du svømmer.

Alle svømmer på hver deres måde – nogen sprøjter meget, nogle bruger slet ikke benene og andre svømmer med hovedet over vandet. Det er helt op til en selv hvordan man vælger at svømme.

Dermed er undgår du også den nervøsitet hver gang du kommer til en ny maskine i trænignscentret. Hvordan bruger man lige den så? Nej, det undgår du helt i vandet og det er ret befriende.

Og det er altså uanset om du lige er startet, og derfor helt naturligt svømmer langsommere end de andre på din bane. Det er helt okay, for de andre er også startet hvor du er lige nu. Dog kan du overveje at skifte til en anden svømmebane, hvor de isåfald måske svømmer lidt langsommere, så du ikke generer. Men der er altså intet galt ved det.

 

5. Skåner i høj grad dine led.

Der er en rigtig god grund til at svømning er speciel populær blandt pensionister og ældre personer, og det er altså at svømning er utroligt god mod dine led og kroppen generelt.

Det er ikke ligesom med løb, hvor man efter hvert skridt får et bump op gennem hele kroppen.

Istedet er svømning nemlig en helt glidende bevægelse, hvor vandet tager en stor del af ens kropsvægt, som man dermed ikke selv skal løfte.

Og det er altså det, som gør svømning overlegent i forhold til mange andre træningsformer.

 

Sådan gør du så svømmetrænignen sjov gang på gang

Nu er du så overbevist om hvorfor svømmetræning er en god ide at komme i gang med.

Men samtidig tænker du sikkert også: “Man svømmer jo bare frem og tilbage og kigger på en sort streg på bunden. Man kan jo hverken snakke med nogle eller på nogen måde lave træningen anderledes”.

Og jo,du har til sin vis ret. For det er bare det man gør i svømning.

Men du har altså stadig masser af muligheder for at lave træningen sjov og ny hver gang.


Du kunne f.eks., istedet for bare at svømme, fokusere på nogle specielle dele af din træning. En bane kunne du f.eks. fokusere på at have den rette hovedposition i vandet, hvor du undgår at kigge fremad. En anden bane kunne du fokusere på at spænde op i lænden og få den op i vandoverfladen, så du ligger mere vandret. En tredje kunnne du øve dig i at time dit armtag bedre.

En anden måde er at svømme i forskellige tempoer. Mange vælger at svømme i det samme rolige tempo hele tiden, men det får du altså ikke særligt meget ud af i længden. Istedet kan du svømme en bane rolig, så en bane alt det du kan. Sådan kan du blive ved.

En tredje måde kunne være at benytte noget af det meget forskellige svømmeudstyr der findes. Udover en våddragt til at svømmetræne i hav, så kunne det være at få en svømmeplade, en snorkel eller et par svømmefødder. Disse kan i høj grad gøre svømningen betydeligt sjovere.

 

Så prøv da svømning af!

Nu har du fået en masse grunde til hvorfor svømning er betydeligt bedre end både løb og styrketræning.

Samtidig har du fået nogle gode tips til ikke at gøre svømmetræningen så kedelig.

Så hvad venter du reelt set på. Hop i bilen, find badetøjet frem og kør ned til den lokale svømmehal. Så er du allerede i gang. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]